Żurek

Przepis krok po kroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 700g kiełbasy białej surowej
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200g boczku surowego wędzonego
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 500ml zakwasu żytniego do żurku
  • 100ml śmietany 18%
  • jajka na twardo
  • 1,5 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

1. Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką.

2. Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy kiełbasę, skórę z boczku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę do ostygnięcia.

3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Jak się zarumieni dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy majeranek, podsmażamy chwilę i całość dodajemy do garnka.

Do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i ostudzoną kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy 15minut.

4. Po tym czasie dodajemy zakwas, chrzan i śmietanę zahartowaną zupą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy jeszcze przez chwilę i nasz żurek jest już gotowy… Podajemy z jajkiem.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...