Sałatka z kuskusem, soczystym kurczakiem i świeżymi szparagami to idealne połączenie smaków i konsystencji. Kuskus, delikatnie podsmażony kurczak i chrupiące szparagi tworzą zgrany duet.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 300g piersi z kurczaka
- 100g kaszy kuskus
- 250g szparagów
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 70g roszponki
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
1. Filety z kurczaka delikatnie skraplamy oliwą, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy, a następnie podsmażamy na patelni z obu stron, aby uzyskać soczystość i intensywność smaku.
2. Szparagi dokładnie oczyszczamy, odrywamy drewniane końcówki i kroimy na trzy części. Skraplamy oliwą, przygotowujemy również pozostałe warzywa, krojąc je na mniejsze kawałki. Następnie grillujemy wszystkie składniki na patelni.
3. Kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
4. Gotowe składniki dzielimy na równe porcje, co pozwoli stworzyć dwie lub trzy wyjątkowe sałatki. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki i łączymy razem wszystkie składniki.Sałatka z kuskusem, soczystym kurczakiem i chrupiącymi szparagami jest gotowa.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.