Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem, chorizo i serem. Idealnie pasuje do ryżu lub kopytek.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g fileta z piersi kurczaka
- 140g kiełbasy chorizo
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 100g suszonych pomidorów w oleju
- 300ml passaty pomidorowej
- 250 ml śmietanki 30%
- 50g sera parmezan
- 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
1. Kroimy chorizo w półksiężyce. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek, po czym zdejmujemy z patelni.
2. Przekrawamy kurczaka wzdłuż, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, a następnie smażymy na tej samej patelni na której wcześniej było chorizo. Po usmażeniu również zdejmujemy z patelni.
3. Szalotkę i czosnek kroimy drobno, które następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz wcześniej usmażone chorizo.
4. Teraz wlewamy passatę pomidorową, a po chwili dolewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy posiekany świeży tymianek oraz ser parmezan.
5. Kiedy ser się rozpuści, dodajemy kurczaka i dusimy przez 2-3 minuty. Nasze jednogarnkowe danie z chorizo, kurczakiem i serem jest już gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.