Przepis na domowy bulion warzywny. Aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Bardzo prosty do przygotowania.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 3-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 3.5 litra wody
- 1 duża cebula
- 3 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 pietruszki
- 1/3 dużego selera
- 1 por
- 1 natka pietruszki
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 1.5 łyżeczki soli
1. Wszystkie warzywa obieramy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy na gazie lub na suchej patelni a natkę pietruszki związujemy nitką i dodajemy do wywaru. Ułatwi nam to późniejsze wyjęcie. Gotujemy od 1.5 do 2 godzin na małym ogniu. Następnie warzywa przecedzamy przez sitko i nasz bulion jest gotowy.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.
12 Comments on “Bulion warzywny”