Bulion warzywny

Przepis na domowy bulion warzywny. Aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Bardzo prosty do przygotowania.

Czas przygotowania:   2 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 3.5 litra wody
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 1/3 dużego selera
  • 1 por
  • 1 natka pietruszki
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 1.5 łyżeczki soli

1. Wszystkie warzywa obieramy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy na gazie lub na suchej patelni a natkę pietruszki związujemy nitką i dodajemy do wywaru. Ułatwi nam to późniejsze wyjęcie. Gotujemy od 1.5 do 2 godzin na małym ogniu. Następnie warzywa przecedzamy przez sitko i nasz bulion jest gotowy.

Please wait...

2 Comments on “Bulion warzywny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *