Zupa z tortellini i mięsem mielonym

Kremowa pomidorowa zupa z tortellini i mięsem mielonym. Bardzo smaczna, pełna aromatu i treściwa zupa.

Czas przygotowania: 

Ilość porcji: 3-5 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 600g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500g tortellini ricottą i szpinakiem
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,8l bulionu warzywnego
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 30g tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

1. Gotujemy tortellini w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy masło.Wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę i posiekany czosnek.

3. Następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy z warzywami.

Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przecier i koncentrat. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.

4. Na koniec dodajemy parmezan, tortellini oraz śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz