Kremowa pomidorowa zupa z tortellini i mięsem mielonym. Bardzo smaczna, pełna aromatu i treściwa zupa.
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 600g mięsa mielonego wieprzowego
- 500g tortellini ricottą i szpinakiem
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,8l bulionu warzywnego
- 250ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200ml śmietanki 30%
- 30g tartego parmezanu
- 1 łyżka oleju
- 30g masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
1. Gotujemy tortellini w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy masło.Wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę i posiekany czosnek.
3. Następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy z warzywami.
Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przecier i koncentrat. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
4. Na koniec dodajemy parmezan, tortellini oraz śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.