Risotto z grzybami

Przepis na pyszne kremowe risotto ze świeżymi grzybami leśnymi nie tylko dla milośników kuchni włoskiej ale też potrw z ryżem i dań z grzybami.

Czas przygotowania:  40 minut

Ilość porcji: 2-3osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 250g ryżu arborio
  • 350g świeżych grzybów
  • 15g suszonych grzybów
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 800ml bulionu
  • 250ml wody z namoczenia suszonych grzybów
  • 50g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20g sera parmezan
  • sól
  • pieprz

1. Przepis zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w 250ml gorącej wody na pare godzin przed gotowaniem.

Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy pokrojoną drobno szalotkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone świeże grzyby i te odcedzone z namoczenia. Wodę po namoczonych zostawiamy.

2. Teraz dodajemy ryż i chwilę razem smażymy. Podlewamy winem, po chwili ryż wchłonie część wina a reszta wyparuje.

Wlewamy stopniowo wodę po grzybach zmniejszamy ogień i przykrywamy. Uzupełniamy co chwilę wodą z grzygów i za każdym razem mieszamy.

3. Gdy woda z grzybów się skończy wtedy podlewamy bulionem warzywnym. Po około 20-25 minutach ryż powinien być miękki. Najlepiej sprawdzać żeby go nie rozgotować.

4. Na koniec dodajemy masło oraz ser parmezan. Zdejmujemy z ognia mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Nasze risotto z grzybami mamy gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...