Przepis na pyszne kremowe risotto ze świeżymi grzybami leśnymi nie tylko dla milośników kuchni włoskiej ale też potrw z ryżem i dań z grzybami.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-3osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 250g ryżu arborio
- 350g świeżych grzybów
- 15g suszonych grzybów
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 100ml białego wina wytrawnego
- 800ml bulionu
- 250ml wody z namoczenia suszonych grzybów
- 50g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20g sera parmezan
- sól
- pieprz
1. Przepis zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w 250ml gorącej wody na pare godzin przed gotowaniem.
Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy pokrojoną drobno szalotkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone świeże grzyby i te odcedzone z namoczenia. Wodę po namoczonych zostawiamy.
2. Teraz dodajemy ryż i chwilę razem smażymy. Podlewamy winem, po chwili ryż wchłonie część wina a reszta wyparuje.
Wlewamy stopniowo wodę po grzybach zmniejszamy ogień i przykrywamy. Uzupełniamy co chwilę wodą z grzygów i za każdym razem mieszamy.
3. Gdy woda z grzybów się skończy wtedy podlewamy bulionem warzywnym. Po około 20-25 minutach ryż powinien być miękki. Najlepiej sprawdzać żeby go nie rozgotować.
4. Na koniec dodajemy masło oraz ser parmezan. Zdejmujemy z ognia mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Nasze risotto z grzybami mamy gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.