Pieczony łosoś w orientalnej marynacie z dodatkiem warzyw. Pyszne danie podane z kaszą jeczmienną pęczak.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 1-2 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 400g fileta z łososia
- 100g kaszy jęczmiennej pęczak
- 100g fasolki szparagowej
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 1/3 małej cukini
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI MARYNATA:
- 9 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 ząbki startego czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
1. Łososia dzielimy na dwie części, odcinamy skórę opłukujemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Dodajemy łososia i odkładamy na 1 godzinę.
2. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do temeratury 220° C (termoobieg) z naczyniem w którym będziemy piec łososia. Następnie wstawiamy kaszę pęczak. Do gotującej osolonej wody wrzucamy kaszę i gotujemy około 20 minut.
3. Na gorącą blachę przekładamy łososia i pieczemy przez 10 minut. Resztę marynaty zostawiamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy fasolkę i dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Chwilę podsmażamy, wsypujemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Pozostałą część marynaty gotujemy na wolnym ogniu żeby zgęstniała. Na talerz przekładamy kaszę z warzywami, kładziemy na górę łososia i polewamy małą ilością skarmelizowanej marynaty.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.