Makaron chow mein z kurczakiem, warzywami i słodko pikantym sosem to wspaniały i szybki obiad. Smaku potrawie dodają orientalne składniki takie jak papryczki chili czy imbir.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 1-2 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 150 g makaronu chow mein
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mała papryka
- 100g fasoli szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 papryczki chili
- 3 plastry mango (z puszki)
- kawałek małego korzenia imbiru (ok.1 cm)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- olej
SOS:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego

1. W dużej misce zalewamy makaron wrzącą wodą i odstawiamy.
Wszystkie składniki na sos przelewamy do naczynia i ze sobą mieszamy.

2. Kurczaka kroimy w mniejsze paski. Solimy, pieprzymy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie zarumienione kawałki zdejmujemy z patelni na talerz.

3. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy warzywa pokrojone w paski, fasolę szparagową i starty imbir oraz ząbek czosnku.
Jak warzywa zmiękną to dodajemy kurczaka i sos. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze chwilę aż sos się zredukuje.

4. Na końcu dodajemy pokrojone plastry mango i odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.