Śledzie z marynowanym imbirem i porem to orientalna propozycja przepisu na nową wigilijną zakąskę.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-5osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 500g płatów śledziowych
- 2 szalotki
- 1 por
- 1/2 papryczki chili
- 100g marynowanego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta pieprzu kolorowego
- 100ml oleju rzepakowego
1. Śledzie moczymy przez 3 godziny zmieniając wodę. Oczywiście po tym czasie próbujemy i sprawdzamy czy nie są za słone. Kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Przekładamy do miski.
2. Szalotkę i pora kroimy w półplasterki. Papryczkę chili drobno siekamy. Marynowany imbir kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do śledzi.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
3. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby składniki się przegryzły.
Po tym czasie nasze śledzie w orientalnym stylu są gotowe…
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.