Śledzie z marynowanym imbirem

Śledzie z marynowanym imbirem i porem to orientalna propozycja przepisu na nową wigilijną zakąskę.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3-5osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 500g płatów śledziowych
  • 2 szalotki
  • 1 por
  • 1/2 papryczki chili
  • 100g marynowanego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • 100ml oleju rzepakowego

1. Śledzie moczymy przez 3 godziny zmieniając wodę. Oczywiście po tym czasie próbujemy i sprawdzamy czy nie są za słone. Kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Przekładamy do miski.

2. Szalotkę i pora kroimy w półplasterki. Papryczkę chili drobno siekamy. Marynowany imbir kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do śledzi.

Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

3. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby składniki się przegryzły.

Po tym czasie nasze śledzie w orientalnym stylu są gotowe…

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...