Site icon

Orientalny łosoś z warzywami

Pieczony łosoś w orientalnej marynacie z dodatkiem warzyw. Pyszne danie podane z kaszą jeczmienną pęczak.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 1-2 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 400g fileta z łososia
  • 100g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 1/3 małej cukini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI MARYNATA:

  • 9 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 ząbki startego czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej

1. Łososia dzielimy na dwie części, odcinamy skórę opłukujemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Dodajemy łososia i odkładamy na 1 godzinę.

2. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do temeratury 220° C (termoobieg) z naczyniem w którym będziemy piec łososia. Następnie wstawiamy kaszę pęczak. Do gotującej osolonej wody wrzucamy kaszę i gotujemy około 20 minut.

3. Na gorącą blachę przekładamy łososia i pieczemy przez 10 minut. Resztę marynaty zostawiamy.

4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy fasolkę i dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Chwilę podsmażamy, wsypujemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Pozostałą część marynaty gotujemy na wolnym ogniu żeby zgęstniała. Na talerz przekładamy kaszę z warzywami, kładziemy na górę łososia i polewamy małą ilością skarmelizowanej marynaty.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version