Znakomite na obiad, świetna alternatywa dla normalnych gołąbków zawijanych w kapustę. Szybkie i łatwe do przygotowania.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa mielonego z szynki i łopatki wieprzowej
- ½ główki kapusty (ok 800 g)
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 l bulionu warzywnego
- 500 g ketchupu pikantnego
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- olej do smażenia

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na drobne kawałki.
Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę.

2. Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, kapustę oraz jajka. Dodajemy 10 łyżek kaszy, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy.
Formujemy z farszu pulpety. Mniejsze większe według uznania.
Smażymy na złocisty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odkładamy na talerz.

3. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy 10 ziaren pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Całość musimy zagotować po czym zmniejszamy ogień i przekładamy nasze gołąbki.

4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut .
Solimy i pieprzymy do smaku.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.