Site icon

Gołąbki bez zawijania

Znakomite na obiad, świetna alternatywa dla normalnych gołąbków zawijanych w kapustę. Szybkie i łatwe do przygotowania.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki i łopatki wieprzowej
  • ½ główki kapusty (ok 800 g)
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g ketchupu pikantnego
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • olej do smażenia

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na drobne kawałki.
Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę.

2. Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, kapustę oraz jajka. Dodajemy 10 łyżek kaszy, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy.

Formujemy z farszu pulpety. Mniejsze większe według uznania.

Smażymy na złocisty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odkładamy na talerz.

3. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy 10 ziaren pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Całość musimy zagotować po czym zmniejszamy ogień i przekładamy nasze gołąbki.

4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut .
Solimy i pieprzymy do smaku.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Exit mobile version