Przepis na chrupiące pałki kurczaka z farszem ziemniaczano-serowo-warzywnym. Pałki kurczaka jakich nie znasz! Smaczne i proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 4 pałki z kurczaka
- 2 duże ziemniaki
- ½ żółtej papryki
- ½ pęczku natki pietruszki
- 1 czosnek
- 150 g sera
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i gnieciemy.
Pałki gotujemy w osolonej wodzie przez 45 minut i odcedzamy.
2. Kroimy drobno paprykę i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce i całość dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Zdejmujemy z kurczaka skórę i ją wyrzucamy a mięso obieramy do kości.
Kości odkładamy na talerzu, będą nam potrzebne.
Mięso kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu całość dokładnie mieszamy.
4. Wymieszany farsz dzielimy na równe części. Każdą część formujemy na kształt placka następnie kładziemy na środek kość i formujemy na kształt pałki kurczaka.
Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.