Site icon

Chrupiące faszerowane pałki kurczaka

Przepis na chrupiące pałki kurczaka z farszem ziemniaczano-serowo-warzywnym. Pałki kurczaka jakich nie znasz! Smaczne i proste w przygotowaniu.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 2 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 duże ziemniaki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • 1 czosnek
  • 150 g sera
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i gnieciemy.

Pałki gotujemy w osolonej wodzie przez 45 minut i odcedzamy.

2. Kroimy drobno paprykę i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce i całość dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Zdejmujemy z kurczaka skórę i ją wyrzucamy a mięso obieramy do kości.
Kości odkładamy na talerzu, będą nam potrzebne.

Mięso kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu całość dokładnie mieszamy.

4. Wymieszany farsz dzielimy na równe części. Każdą część formujemy na kształt placka następnie kładziemy na środek kość i formujemy na kształt pałki kurczaka.

Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Exit mobile version