Zupa z botwiny to pyszna, zupa buraczkowa na wiosnę. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem to świetny pomysł na obiad.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 pęczki botwinki
- 600 g młodych ziemniaków
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oleju
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki pieprzu
1. Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia botwiny z resztek piachu oraz przygotowanie bulionu warzywnego. Jak przygotować bulion warzywny znajdziecie tutaj.
2. Ziemniaki kroimy w kosteczkę a marchewkę w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pokrojone warzywa przez około 10 minut.
3. W międzyczasie kroimy oczyszczoną botwinę. Łodygi i liście siekamy a buraczki obieramy i kroimy w kostkę.
Siekamy też drobno pęczek koperku.
4. Poszatkowaną botwinę i koperek wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, sól, pieprz, sok z cytryny i śmietankę wymieszaną z mąką.
Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Gotowe… Smacznego!!!