Zupa pomidorowa. Ta klasyczna zupa jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- kawałek szpondra
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 1 por
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka z pietruszki
- 2,5 litry wody
- 300g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- lubczyk
- oliwa z oliwek
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru

1. Na blaszce do pieczenia układamy mięso oraz warzywa poprzekrawane na pół. Dodajemy liście laurowe, ziele oraz pieprz. Całość posypujemy lubczykiem i polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 35 minut tak żeby ładnie nam się wszystko zarumieniło.

2. Po tym czasie całą zawartość blachy przekładamy do garnka razem z wywarem który puścił. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wywar przelewamy przez sito. Warzywa oraz mięso możemy użyć np. do pasztetu.

3. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i po chwili śmietanę którą należy zahartować. Po 5 minutach nasza zupa pomidorowa jest już gotowa. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.
Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.