Rosół

Przepis na pyszny domowy rosół z kurczaka. Tradycyjna zupa z kurczaka i warzyw gotowana na wolnym ogniu którą możemy podać z makaronem lub kluseczkami.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak o wadze 1.5-2kg
  • 200g wołowiny
  • 3litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1,5 łyżki soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 lście laurowe
  • 6ziaren pieprzu

1. Kurczaka kroimy na części. Myjemy, oczyszczamy i odcinamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Przekładamy do garnka razem z wołowiną. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. Cebulę opalamy, natkę związujemy nitką i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 1.5-2h.

2. Podczas gotowania wyławiammy szumowiny tzw pianę która zbiera się u góry.

Rosół jest gotowy. Podajemy gorący z makaronem.

Smacznego… 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...