Przepis na pyszny domowy rosół z kurczaka. Tradycyjna zupa z kurczaka i warzyw gotowana na wolnym ogniu którą możemy podać z makaronem lub kluseczkami.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak o wadze 1.5-2kg
- 200g wołowiny
- 3litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1,5 łyżki soli
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 lście laurowe
- 6ziaren pieprzu
1. Kurczaka kroimy na części. Myjemy, oczyszczamy i odcinamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Przekładamy do garnka razem z wołowiną. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. Cebulę opalamy, natkę związujemy nitką i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 1.5-2h.
2. Podczas gotowania wyławiammy szumowiny tzw pianę która zbiera się u góry.
Rosół jest gotowy. Podajemy gorący z makaronem.
Smacznego… 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.