Świąteczne śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na śledzia z warzywami w słodko pikantnym sosie.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2-4osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 600g filetów śledziowych solonych
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 łyżka musztardy
- 8 łyżek ketchupu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oleju
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki ostrej
1. Do wysokiego naczynia dodajemy ketchup, musztardę olej, wszystkie przyprawy i mieszamy.
2. Śledzie płuczemy i moczony kilka godzin.
Kroimy w grubszą kostkę ogórki i wcześniej wymoczone śledzie. Dodajemy do naczynia z sosem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do naczynia.
3. Dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby się przegryzły.
Gotowe… Smacznego 🙂
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie śledzi.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.