Śledzie po cygańsku

Świąteczne śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na śledzia z warzywami w słodko pikantnym sosie.

Czas przygotowania:  15 minut

Ilość porcji: 2-4osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 600g filetów śledziowych solonych
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka musztardy
  • 8 łyżek ketchupu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki ostrej

1. Do wysokiego naczynia dodajemy ketchup, musztardę olej, wszystkie przyprawy i mieszamy.

2. Śledzie płuczemy i moczony kilka godzin.

Kroimy w grubszą kostkę ogórki i wcześniej wymoczone śledzie. Dodajemy do naczynia z sosem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do naczynia.

3. Dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby się przegryzły.

Gotowe… Smacznego 🙂

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie śledzi.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz