Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Przepis na pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami to świetna propozycja obiadu dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 1h 15min

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 1kg polędwiczki wieprzowej
  • 700g pieczarek
  • 500ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1,5 łyżki oregano
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka natki pietryszki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

1. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzenej patelni z dodatkiem łyżki oleju. Skraplamy sokiem z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z patelni na talerz.

2. Polędwiczkę oczyszczamy i kroimy w plastry 1-1,5cm. doprawiamy oregano i pieprzem. Smażymy na patelni po pieczarkach, partiami na brązowy kolor w międzyczasie posypując delikatnie solą. Podsmażone mięso podlewamy whisky i chwilę smażymy.

3. Teraz do mięsa dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, obydwie musztardy i miód. Całość mieszamy.

4. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Nasze polędwiczki w sosie musztardowym są już gotowe.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...