Przepis na pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami to świetna propozycja obiadu dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 1h 15min
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1kg polędwiczki wieprzowej
- 700g pieczarek
- 500ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1/2łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1,5 łyżki oregano
- 2 łyżki whisky
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka natki pietryszki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- pieprz
1. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzenej patelni z dodatkiem łyżki oleju. Skraplamy sokiem z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z patelni na talerz.
2. Polędwiczke oczyszczamy i kroimy w plastry 1-1,5cm. Doprawiamy oregano i pieprzem. Smażymy na patelni po pieczarkach, partiami na brązowy kolor w międzyczasie posypując delikatnie solą. Podsmażone mięso podlewamy whisky i chwilę smażymy.
3. Teraz do mięsa dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, obydwie musztardy i miód. Całość mieszamy.
4. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Polędwiczki w sosie musztardowym są już gotowe.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.