Schab w sosie własnym. Delikatne mięso długo duszone we własnym sosie z cebulką to dobry pomysł na pyszny obiad.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500g schabu
- 400ml wody
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na rumiano z dwóch stron. Usmażony przekładamy do garnka.

2. Na tłuszcz po smażeniu schabu wkładamy pokrojoną drobno cebulę. Szkimy ją kilka minut i przekładamy do mięsa. Następnie na patelnię wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia zeskrobując z niej pozostałości po smażeniu mięsa. Przelewamy całośc do garnka, dodajemy liście, ziele i pieprz. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1.5 godziny.

3. Pod koniec gotowania mieszamy obie mąki z niewielką ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.
Fajny, prosty przepis. Bardzo lubię schab w takim wydaniu właśnie. Pozdrawiam 🙂