Jesteś fanem kuchni włoskiej? Przygotowałem dla Ciebie sprawdzony przepis na lasagne bolognese przywieziony prosto ze słonecznej Italii. Zrób ten przepis dla swoich bliskich a ta prosta potrawa zagości w Twoim domu na dłużej. Oczywiście nie zapominaj o kieliszku wina;)
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępne
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por
- 150 ml gorącego bulionu
- 200 ml czerwonego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 600 ml mleka
- 5 łyżek masła
- 7 łyżek mąki
- szczypta gałki musztardowej
- 250g tartego parmezanu
- 12 płatów lasagne
- 1 czosnek

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek.
Następnie robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w kostkę.
Teraz dodajemy mięso mielone i smażymy całość razem.

2. Wlewamy wino i dusimy.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem.
Solimy i pieprzymy .

3. Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut, często mieszając.
W tym czasie część płynu nam wyparuje a sos się zagęści.

4. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
W garnku rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minuty.
Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy tak żeby nasz sos wyszedł gładki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na bok ,doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

5. Naczynie żaroodporne 30 x 21 cm smarujemy masłem dół i brzegi i rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie.
Układamy pierwszą warstwę lasagne. Kolejno 4 płaty lasagne na sos beszamelowy i następnie mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy.
Posypujemy parmezanem.

6. Powtarzamy warstwę jeszcze raz czyli płaty -sos boloński -sos beszamelowy -parmezan.A na wierzch położyć 4 płaty lasagne przesmarować odrobiną sosu beszamel i posypać parmezanem.

7. Nagrzewamy piekarnik góra/dół (bez termoobiegu) do temperatury 175 °C
Wkładamy naszą lasagne na 45 minut pod przykryciem ,po 30 minutach zdejmujemy przykrycie z góry i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i możemy porcjować.
Smacznego!!!
Pyszna Lasagne . Polecam