Przygotowałem dla Ciebie sprawdzony przepis na lasagne bolognese przywieziony prosto ze słonecznej Italii. Zrób ten przepis dla swoich bliskich a ta prosta potrawa zagości w Twoim domu na dłużej. Oczywiście nie zapominaj o kieliszku wina;)
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 czosnek
- 12 płatów lasagne
- 150 ml gorącego bulionu
- 200 ml czerwonego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty pomidorowej
- 250g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
SKŁADNIKI SOS BESZAMEL:
- 600 ml mleka
- 5 łyżek masła
- 7 łyżek mąki
- szczypta gałki musztardowej
- sól
- pieprz

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek.
Po chwili robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy.

2. Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy wino i dusimy. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem doprowadzając do wrzenia.
Solimy i pieprzymy do smaku.

3. Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie część płynu nam odparuje a sos zgęstnieje.

4. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę.
Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5.Naczynie żaroodporne 30 x 20 cm smarujemy na dnie sosem beszamelowym i układamy 4 płaty lasagne. Teraz mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy.
Górę posypujemy parmezanem.

6. Powtarzamy warstwę jeszcze raz czyli płaty, sos boloński, sos beszamelowy i parmezan. A na ostatnią warstwę kładziemy 4 płaty lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.

7. Nagrzewamy piekarnik góra/dół (bez termoobiegu) do temperatury 175 °C. Wkładamy lasagne na 45 minut pod przykryciem, po 30 minutach zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut żeby lasagne chwilę odparowała.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.
Pyszna Lasagne . Polecam