Jesteś fanem kuchni włoskiej? Przygotowałem dla Ciebie sprawdzony przepis na lasagne bolognese przywieziony prosto ze słonecznej Italii. Zrób ten przepis dla swoich bliskich a ta prosta potrawa zagości w Twoim domu na dłużej. Oczywiście nie zapominaj o kieliszku wina;)
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępne
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por
- 150 ml gorącego bulionu
- 200 ml czerwonego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 600 ml mleka
- 5 łyżek masła
- 7 łyżek mąki
- szczypta gałki musztardowej
- 250g tartego parmezanu
- 12 płatów lasagne
- 1 czosnek

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek.
Po chwili robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem.

2. Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy wino i dusimy. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem doprowadzając do wrzenia.
Solimy i pieprzymy do smaku.

3. Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut, często mieszając.
W tym czasie część płynu nam odparuje a sos zgęstnieje.

4. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę.
Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

5. Naczynie żaroodporne 30 x 20 cm smarujemy masłem dół i brzegi. Rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie. Układamy pierwszą warstwę lasagne. Najpierw 4 płaty lasagne na sos beszamelowy, teraz mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy.
Górę posypujemy parmezanem.

6. Powtarzamy warstwę jeszcze raz czyli płaty -sos boloński -sos beszamelowy -parmezan. Jako ostatnią warstwę kładziemy 4 płaty lasagne smarujemy odrobiną sosu beszamel i posypujemy parmezanem.

7. Nagrzewamy piekarnik góra/dół (bez termoobiegu) do temperatury 175 °C. Wkładamy n lasagne na 45 minut pod przykryciem, po 30 minutach zdejmujemy przykrycie z góry i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut żeby chwilę odparowała.
Gotowe.. Smacznego!!!
Pyszna Lasagne . Polecam