Rewelacyjny przepis na pieczonego soczystego i chrupiącego kurczaka w pomarańczach. Łatwy i prosty w wykonaniu. Idealny na obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania : 1,5 godziny
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- cały kurczak ( ok.1,5kg)
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 pomarańcze
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka tymianku
- szczypta chili
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, miód, sok z 2 pomarańczy, posiekany czosnek oraz przyprawy.
2. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, zalewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut.
3. Po 45 minutach przekładamy kurczaka na drugą stronę i kładziemy na nim pokrojone plastry z 2 pomarańczy. Pieczemy kolejne 45 minut.
Gotowe… Smacznego!!!