Kurczak w pomarańczach

Rewelacyjny przepis na pieczonego soczystego i chrupiącego kurczaka w pomarańczach. Łatwy i prosty w wykonaniu. Idealny na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania :  1,5 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • cały kurczak ( ok.1,5kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 pomarańcze
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka tymianku
  • szczypta chili

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy ze sobą sos sojowy, sok z cytryny, miód, sok z 2 pomarańczy, posiekany czosnek oraz przyprawy.

2. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, zalewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut.

3. Po 45 minutach przekładamy kurczaka na drugą stronę i kładziemy na nim pokrojone plastry z 2 pomarańczy. Pieczemy kolejne 45 minut.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *