Żurek z ziemniakami to domowa klasyka w najlepszym wydaniu. Bez zbędnych udziwnień – tylko prawdziwe składniki, mocny bulion, podsmażony boczek i biała kiełbasa. Aromat podkręca czosnek, ziele angielskie i majeranek, a całość zamyka naturalny zakwas. Żurek przygotowany w ten sposób ma głęboki smak i przyjemnie rozgrzewa – idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły chłodny dzień. Na końcu dodajemy jajko na twardo i zupa gotowa – tradycyjna, sycąca i pachnąca jak u babci.
Czas przygotowania: 1 godzina
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 4-6 osób
SKŁADNIKI:
- 3,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 l zakwasu na żurek
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 300 g boczku wędzonego
- 800 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Sól i pieprz do smaku

1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni i wytopi tłuszcz, dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Całość smażymy razem kilka minut aż kiełbasa lekko się przyrumieni.

2. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Wrzucamy skórę z boczku, liście laurowe, ziele angielskie i zgniecione ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aby bulion nabrał aromatu.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu razem z podsmażonym mięsem. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

4. Na końcu wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze 5–10 minut, już nie doprowadzając do wrzenia. Żurek z ziemniakami podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, najlepiej w głębokim talerzu na gorąco. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.