Żurek z ziemniakami

Żurek z ziemniakami podany w talerzu z dwoma połówkami jajka i świeżą pietruszką, widoczne kawałki ziemniaków w zupie, w tle cebula, czosnek i garnek, obok leży kawałek wędzonego boczku – tradycyjna polska zupa w domowym wydaniu.

Żurek z ziemniakami to domowa klasyka w najlepszym wydaniu. Bez zbędnych udziwnień – tylko prawdziwe składniki, mocny bulion, podsmażony boczek i biała kiełbasa. Aromat podkręca czosnek, ziele angielskie i majeranek, a całość zamyka naturalny zakwas. Żurek przygotowany w ten sposób ma głęboki smak i przyjemnie rozgrzewa – idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły chłodny dzień. Na końcu dodajemy jajko na twardo i zupa gotowa – tradycyjna, sycąca i pachnąca jak u babci.

Czas przygotowania: 1 godzina

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 4-6 osób

SKŁADNIKI:

  • 3,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 300 g boczku wędzonego
  • 800 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól i pieprz do smaku
Podsmażony boczek i biała kiełbasa na patelni – to one nadają żurkowi wyjątkowy, wędzony aromat i głębię smaku.

1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni i wytopi tłuszcz, dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Całość smażymy razem kilka minut aż kiełbasa lekko się przyrumieni.

Bulion z ziemniakami i mięsem, doprawiony liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem – baza naszego żurku nabiera charakteru.

2. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Wrzucamy skórę z boczku, liście laurowe, ziele angielskie i zgniecione ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aby bulion nabrał aromatu.

Wszystko dobrze wymieszane – ziemniaki, boczek i kiełbasa powoli chłoną smak przypraw i bulionu. Czuć zapach domowej kuchni!

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu razem z podsmażonym mięsem. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Na koniec zakwas – zupa staje się jaśniejsza, kremowa i aromatyczna. Klasyczny żurek gotowy do podania z jajkiem na twardo.

4. Na końcu wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze 5–10 minut, już nie doprowadzając do wrzenia. Żurek z ziemniakami podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, najlepiej w głębokim talerzu na gorąco. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...