Przepis na pyszną kartoflankę .Tradycyjna zupa ziemniaczana, która zachwyci Cię swoją prostotą i smakiem. Poznaj sekrety przygotowania aromatycznej kartoflanki, idealnej na chłodne dni.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g kiełbasy
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

1. Obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę a następnie kroimy je w kostkę.

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, aż stanie się chrupiąca. Odkładamy na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, por oraz czosnek.

3. Po chwili dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę . Smażymy przez 3-4 minuty, mieszając. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy połowę zupy blenderem, aby uzyskać kremową konsystencję, a resztę pozostawiamy w kawałkach. Wlewamy zahartowaną śmietanę i doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem do smaku.

5. Dodajemy kiełbasę jeszcze chwile gotując. Zupa ziemniaczana jest już gotowa, podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.