Zupa z fasolką szparagową to pyszna i sycąca propozycja na obiad, idealna na każdą porę roku. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale również jest proste do przygotowania.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 600g zielonej fasolki szparagowej
- 700g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2,5l bulionu warzywnego (lub drobiowy)
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 150g śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
1. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplastry. Podsmażamy przez 2-3 minuty.
2. Całość zalewamy bulionem, dodajemy fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Przykrywamy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 15 minut.
3. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, którą wcześniej musimy zahartować odrobiną zupy. Na końcu dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasza zupa z fasolką szparagową jest już gotowa. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.