Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową to pyszna i sycąca propozycja na obiad, idealna na każdą porę roku. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale również jest proste do przygotowania.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 600g zielonej fasolki szparagowej
  • 700g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5l bulionu warzywnego (lub drobiowy)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 150g śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

1. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplastry. Podsmażamy przez 2-3 minuty.

2. Całość zalewamy bulionem, dodajemy fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Przykrywamy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 15 minut.

3. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, którą wcześniej musimy zahartować odrobiną zupy. Na końcu dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasza zupa z fasolką szparagową jest już gotowa. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...