Zupa z dyni

Sezonowa, pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków. Podana z kwaśną śmietaną i chrupiącącymi grzankami.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • chleb
  • 1kg dyni (waga po pokrojeniu)
  • 250g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek korzenia imbiru 
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 200g śmietany 18%
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

1. Zaczynamy od przygotowania grzanek. Chleb kroimy w małe kwadraciki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.

2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku trochę startego korzenia imbiru i kurkumę. 

3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Całość podsmażamy przez chwilę.Wlewamy bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.

4. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Teraz całość blendujemy na  gładki krem.

Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz grzankami.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz