Sezonowa, pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków. Podana z kwaśną śmietaną i chrupiącącymi grzankami.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- chleb
- 1kg dyni (waga po pokrojeniu)
- 250g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek korzenia imbiru
- 700ml bulionu warzywnego
- 200g śmietany 18%
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
1. Zaczynamy od przygotowania grzanek. Chleb kroimy w małe kwadraciki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.
2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku trochę startego korzenia imbiru i kurkumę.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Całość podsmażamy przez chwilę.Wlewamy bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
4. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Teraz całość blendujemy na gładki krem.
Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz grzankami.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.