Site icon

Zupa szczawiowa

Przepis na pyszną zupę szczawiową z jajkiem, ziemniakami i marchewką. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi.

Czas przygotowania :   2 godziny

Ilość porcji: 4- 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 3.5 litra wody
  • 400 g surowych żeberek
  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 duże pęczki szczawiu (lub 2 słoiki)
  • 700 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • 1 mała cebula
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżki soli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietamy
  • 1/2 łyżki mąki

1. Zaczynamy od ugotowania rosołu. Do dużego garnka wkładamy umyte mięso z kurczaka oraz żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy warzywa, marchew, por, seler i pietuszkę. Cebulę opalamy na gazie lub patelni. Zalewamy całość wodą i dodajemy przyprawy pieprz, ziele, liście laurowe i gotujemy na delikatnym ogniu przez 1,5 godziny.

2. W tym czasie możemy ugotować jajka na twardzo oraz posiekać umyty szczaw i obrać ziemniaki. Ziemniaki następnie kroimy w niedużą kostkę. A ugotowane i obrane jajka siekamy na większe kawałki.

3. Gdy rosół nam się ugototuje to wyciągamy z niego mięso oraz warzywa. Zostawiamy tylko marchęwkę. Wrzucamy ziemniaki, pokrojony szczaw i solimy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

4. Po tym czasie w miseczce mieszamy śmietanę z mąką. Stopniowo wlewany łyżkami wrzącej zupy żeby śmietana się zahartowała. Następnie całość przelewamy do garnka. Dodajemy również posiekane jajka i gotujemy jeszce 5 minut. Zupe możemy dosolić do samaku według uznania.

Gotowe…. Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Exit mobile version