Przepis na pyszną zupę szczawiową z jajkiem, ziemniakami i marchewką. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi.
Czas przygotowania : 2 godziny
Ilość porcji: 4- 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 3.5 litra wody
- 400 g surowych żeberek
- 4 podudzia kurczaka
- 2 duże pęczki szczawiu (lub 2 słoiki)
- 700 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 mały seler
- 1 mała cebula
- 6 jajek
- 1,5 łyżki soli
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietamy
- 1/2 łyżki mąki

1. Zaczynamy od ugotowania rosołu. Do dużego garnka wkładamy umyte mięso z kurczaka oraz żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy warzywa, marchew, por, seler i pietuszkę. Cebulę opalamy na gazie lub patelni. Zalewamy całość wodą i dodajemy przyprawy pieprz, ziele, liście laurowe i gotujemy na delikatnym ogniu przez 1,5 godziny.

2. W tym czasie możemy ugotować jajka na twardzo oraz posiekać umyty szczaw i obrać ziemniaki. Ziemniaki następnie kroimy w niedużą kostkę. A ugotowane i obrane jajka siekamy na większe kawałki.

3. Gdy rosół nam się ugototuje to wyciągamy z niego mięso oraz warzywa. Zostawiamy tylko marchęwkę. Wrzucamy ziemniaki, pokrojony szczaw i solimy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

4. Po tym czasie w miseczce mieszamy śmietanę z mąką. Stopniowo wlewany łyżkami wrzącej zupy żeby śmietana się zahartowała. Następnie całość przelewamy do garnka. Dodajemy również posiekane jajka i gotujemy jeszce 5 minut. Zupe możemy dosolić do samaku według uznania.
Gotowe…. Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.