Zupa rybna

Pyszna, pożywna i lekko rozgrzewająca zupa rybna z warzywami i ziemniakami. Aromatyczna idealna na każdą okazję, na co dzień i na święta.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500g świeżej ryby (dorada w przepisie)
  • 2,5 litry wody
  • 400g pomidorów krojonych (1 puszka)
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 3-4 plasterki papryczek chili
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

1. Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler) kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy cebule przekrojone na pół, pora i ząbki czosnku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200℃ na 25 minut.

2. Do garnka wlewamy wodę dodajemy warzywa z piekarnika, liście laurowe, ziele oraz pieprz. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie całą włoszczyznę wyciągamy z wywaru. Cebulę i pora kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa odkładamy ma razie na bok.

3. Rybę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru razem z głową i płetwami. Gotujemy 10 minut. Następnie wyciągamy z wywaru i oddzielamy mięso od ości.

Teraz do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory z puszki. Gotujemy 20 minut.

4. Pęczek kopru i świeże chili siekamy i dokładamy do zupy. Dodajemy włoszczyznę i mięso z ryby. Łyżkę śmietany mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, papryką, pieprzem oraz solą. Jeszcze chwilę gotujemy.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz