Pyszna, pożywna i lekko rozgrzewająca zupa rybna z warzywami i ziemniakami. Aromatyczna idealna na każdą okazję, na co dzień i na święta.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g świeżej ryby (dorada w przepisie)
- 2,5 litry wody
- 400g pomidorów krojonych (1 puszka)
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek kopru
- 3-4 plasterki papryczek chili
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
1. Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler) kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy cebule przekrojone na pół, pora i ząbki czosnku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200℃ na 25 minut.
2. Do garnka wlewamy wodę dodajemy warzywa z piekarnika, liście laurowe, ziele oraz pieprz. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie całą włoszczyznę wyciągamy z wywaru. Cebulę i pora kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa odkładamy ma razie na bok.
3. Rybę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru razem z głową i płetwami. Gotujemy 10 minut. Następnie wyciągamy z wywaru i oddzielamy mięso od ości.
Teraz do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory z puszki. Gotujemy 20 minut.
4. Pęczek kopru i świeże chili siekamy i dokładamy do zupy. Dodajemy włoszczyznę i mięso z ryby. Łyżkę śmietany mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, papryką, pieprzem oraz solą. Jeszcze chwilę gotujemy.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.