Zupa pieczarkowa

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Dobra zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Czas przygotowania:  45 minut

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500g pieczarek
  • 500 g ziemniaków
  • 3,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 70g śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

1. W garnku na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i smażymy przez chwilę.

    2. Teraz wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

    3. W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażone dodajemy do garnka. Całość gotujemy 15 minut.

    4. Na końcu dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Gotowe…. Smacznego 🙂

    Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

    Please wait...