Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Dobra zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- 3,5 litra bulionu warzywnego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 70g śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
1. W garnku na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i smażymy przez chwilę.
2. Teraz wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
3. W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażone dodajemy do garnka. Całość gotujemy 15 minut.
4. Na końcu dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe…. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.