Zupa ogórkowa

Klasyczna domowa zupa ogórkowa – pełna aromatycznych warzyw, kiszonych ogórków i delikatnej śmietany. To idealne danie na rodzinny obiad, które zachwyci każdego swoim smakiem.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 5-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 700g ziemniaków
  • 700g ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 100ml śmietany 18%
  • 100ml wody z ogórków
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

1. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w nieco większą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, a następnie przesmażamy ziemniaki, aż delikatnie się zarumienią.

2. Do przesmażonych ziemniaków dodajemy pozostałe pokrojone warzywa – marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę, aby wydobyć aromat. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.

3. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy starte ogórki, aby wydobyć ich pełny smak. Następnie dodajemy je do garnka z gotującą się zupą i mieszamy. dodaajemy również wodę z ogórków i cukier.

4. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy a następnie wlewamy ją do garnka, mieszając. Dodajemy posiekany świeży koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa ogórkowa jest gotowa do podania.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...