Zupa krem z pieczarek

Krem z pieczarek to jeden z najpyszniejszych kremowych zup. Podana z naleśnikowymi ślimakami oraz śmietanką smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 3-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 1kg pieczarek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 50g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • śmietanka 30%

DODATKOWO:

1. Pieczarki kroimy plasterki a cebulę w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2. Na masełku podsmażamy pieczarki i cebulę. Następnie przekładamy je do garnka. Dodajemy bulion, ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy przez 50 minut.

3. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Podaję ją z naleśnikowymi ślimaczkami, śmietanką i natką pietruszki.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

One Comment on “Zupa krem z pieczarek”

  1. Świetny sposób podania zupy grzybowej, pyszności.
    Bardzo lubię Pana blog za wykwintność i elegancję przedstawionych potraw.
    Elżbieta

Dodaj komentarz