Przepis na pyszną zupę gulaszową. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe z kawałkami mięsa wołowego, papryki, pieczarek i ziemniaków.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 700g mięsa z szynki wieprzowej
- 400g wołowiny
- 600g ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 mały pęczek natki piertruszki
- 250g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400g pomidorów krojonych z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50ml śmietanki 30%
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej
- W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy paprykę słodką, ostrą i smażymy kilka minut.
2. Teraz do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę warzywa – cebulę, pieczarki, papryki, marchewkę, pietruszkę oraz drobno posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę.
3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory z puszki, 3 łyżki koncentratu. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy i gotujemy kolejne 40 minut.
4. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.