Zupa grzybowa

Przepis na klasyczną zupę ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów, Podawana z makaronem jest idealna jako potrawa tradycyjna na Wigilię.

Czas przygotowania:  45 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych lub mrożonych grzybów lub 120 g suszonych
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 czosnek
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 6-8 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku

1. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek.

Po chwili dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Podlewany połową bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy około 5 minut.

2. Drugą połowę bulionu wlewamy do garnka i dodajemy przyprawy: tymianek, pieprz, oraz sól.

Następnie dodajemy całą zawartość patelni i gotujemy kilka minut.

3. Na koniec szykujemy śmietanę którą mieszamy z odrobiną zupy i dolewamy powoli do garnka ciągle mieszając.

Podajemy z makaronem.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *