Przepis na klasyczną zupę ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów, Podawana z makaronem jest idealna jako potrawa tradycyjna na Wigilię.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych lub mrożonych grzybów lub 120 g suszonych
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 czosnek
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 6-8 ziarenek pieprzu
- sól do smaku

1. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek.
Po chwili dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Podlewany połową bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy około 5 minut.

2. Drugą połowę bulionu wlewamy do garnka i dodajemy przyprawy: tymianek, pieprz, oraz sól.
Następnie dodajemy całą zawartość patelni i gotujemy kilka minut.

3. Na koniec szykujemy śmietanę którą mieszamy z odrobiną zupy i dolewamy powoli do garnka ciągle mieszając.
Podajemy z makaronem.
Gotowe… Smacznego!!!