Zupa grzybowa z ziemniakami

Klasyczna, aromatyczna zupa grzybowa z ziemniakami. Idealna na chłodniejsze dni, pełna leśnych aromatów, przygotowana ze świeżych grzybów. Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę, która zachwyci każdego

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3-5 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 600 g świeżych grzybów
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Rozgrzewamy olej i masło w garnku, dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i zgnieciony czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy.

2. Wlewamy bulion, gotujemy na średnim ogniu. W tym czasie szklimy cebulę na patelni. Po chwili dodajemy pokrojone grzyby.

3. Podsmażone grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy całość 30 minut.

4. Pod koniec wlewamy śmietankę i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy według smaku.

Pyszna zupa grzygowa jest już gotowa. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...