Klasyczna, aromatyczna zupa grzybowa z ziemniakami. Idealna na chłodniejsze dni, pełna leśnych aromatów, przygotowana ze świeżych grzybów. Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę, która zachwyci każdego
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 600 g świeżych grzybów
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 pietruszka korzeń
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- olej

1. Rozgrzewamy olej i masło w garnku, dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i zgnieciony czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy.

2. Wlewamy bulion, gotujemy na średnim ogniu. W tym czasie szklimy cebulę na patelni. Po chwili dodajemy pokrojone grzyby.

3. Podsmażone grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy całość 30 minut.

4. Pod koniec wlewamy śmietankę i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy według smaku.
Pyszna zupa grzygowa jest już gotowa. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.