Site icon

Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym

Ziemniaczane kieszonki z pysznym farszem z mięsa mielonego oraz warzyw w orientalnym smaku.

Czas przygotowania:  50 minut

Ilość porcji:  1-3 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pora
  • 100g sera cheddar
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju

1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego pora oraz paprykę. Następnie dodajemy mięso. Jak mięso będzie usmażone dodaje 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori. Następnie chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia.

3. Podsypujemy deskę mąką. Z wymieszanego ciasta ziemniaczanego formujemy placuszki o średnicy 10 centymetrów. Na środek każdego nakładamy farsz oraz starty ser.

4. Zawijamy boki ciasta do góry tworząc placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez 15-20 min.

Możemy jeść na gorąco lub zimno:)

Smacznego….

Exit mobile version