Ziemniaczane kieszonki z pysznym farszem z mięsa mielonego oraz warzyw w orientalnym smaku.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 1-3 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pora
- 100g sera cheddar
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju
1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego pora oraz paprykę. Następnie dodajemy mięso. Jak mięso będzie usmażone dodaje 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori. Następnie chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia.
3. Podsypujemy deskę mąką. Z wymieszanego ciasta ziemniaczanego formujemy placuszki o średnicy 10 centymetrów. Na środek każdego nakładamy farsz oraz starty ser.
4. Zawijamy boki ciasta do góry tworząc placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez 15-20 min.
Możemy jeść na gorąco lub zimno:)
Smacznego….