Prosty babciny przepis na pyszne duszone żeberka w sosie cebulowym. Miękkie, dobrze doprawione delikatne mięso w aromatycznym sosie z cebuli idealnie pasuje do kaszy, klusek, pampuchów lub ziemniaków.
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg żeberek
- 5 dużych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 liście laurowe
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- woda ok. 1l
- szczypta pieprzu
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na złoty kolor. Zeszkloną cebulę przekładamy do garnka a na patelnię wlewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie przelewamy do cebuli.
2. Żeberka kroimy w paski na dwie lub trzy kości posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na suchej patelni po cebuli z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do garnka. Po usmażeniu żeberek wlewamy na patelnię szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka.
3. Czosnek kroimy w plasterki i szklimy na patelni następnie dodajemy do żeberek i cebuli.
Do garnka dolewamy wody tak żeby zakryła żeberka. Dodajemy łyżeczkę soli, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i 15 ziaren pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
4. Pod koniec gotowania wsypujemy mąkę na patelnię. Musimy ją zrumienić.
Zrumienioną mąkę przesypujemy do naczynia. Dolewamy stopniowo wody i mieszamy trzepaczką tak żeby nie było grudek. Wyrównujemy temperaturę dolewając trochę wywaru z garnka a następnie przelewamy całość do garnka.
5. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Na tym etapie możemy ewentualnie doprawić do smaku wg uznania solą oraz pieprzem.
Gotowe… Smacznego;)
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie żeberek