Żeberka w sosie cebulowym

Prosty babciny przepis na pyszne duszone żeberka w sosie cebulowym. Miękkie, dobrze doprawione delikatne mięso w aromatycznym sosie z cebuli idealnie pasuje do kaszy, klusek, pampuchów lub ziemniaków.

Czas przygotowania:  120 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg żeberek
  • 5 dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • woda ok. 1l
  • szczypta pieprzu

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na złoty kolor. Zeszkloną cebulę przekładamy do garnka a na patelnię wlewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie przelewamy do cebuli.

2. Żeberka kroimy w paski na dwie lub trzy kości posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na suchej patelni po cebuli z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do garnka. Po usmażeniu żeberek wlewamy na patelnię szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka.

3. Czosnek kroimy w plasterki i szklimy na patelni następnie dodajemy do żeberek i cebuli.

Do garnka dolewamy wody tak żeby zakryła żeberka. Dodajemy łyżeczkę soli, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i 15 ziaren pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.

4. Pod koniec gotowania wsypujemy mąkę na patelnię. Musimy ją zrumienić.

Zrumienioną mąkę przesypujemy do naczynia. Dolewamy stopniowo wody i mieszamy trzepaczką tak żeby nie było grudek. Wyrównujemy temperaturę dolewając trochę wywaru z garnka a następnie przelewamy całość do garnka.

5. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Na tym etapie możemy ewentualnie doprawić do smaku wg uznania solą oraz pieprzem.

Gotowe… Smacznego;)

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie żeberek

Please wait...

Dodaj komentarz