Żeberka pieczone w coli

Żeberka pieczone w coli sprawiają że obiad staje się wyjątkowy. Delikatne, aromatyczne, słodkie mięso przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 2-3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 1.5kg żeberek wieprzowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 700ml coli
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

1. Żeberka oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze paski.

Do coli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość łączymy ze sobą. Zalewamy żeberka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

2. Tak zamarynowane żeberka grillujemy lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C przez 1 godzinę.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...