Żeberka pieczone w coli sprawiają że obiad staje się wyjątkowy. Delikatne, aromatyczne, słodkie mięso przypadnie do gustu każdemu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 1.5kg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 700ml coli
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz

1. Żeberka oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze paski.
Do coli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość łączymy ze sobą. Zalewamy żeberka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

2. Tak zamarynowane żeberka grillujemy lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C przez 1 godzinę.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.