Site icon

Zapiekany kurczak na ryżu z warzywami

Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami i ryżem parabolicznym. Danie proste i szybkie do przygotowania a dzięki mieszance przypraw kurczak smakuje wyśmienicie. Idealne na szybki obiad lub kolację!

Czas przygotowania:   1’20 h

Ilość porcji: 4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 7-8 pałek z kurczaka
  • 200 g ryżu parabolicznego
  • 700 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 majeranku
  • 1/2 kminu rzymskiego
  • 1/2 kolendry rozgniecionej w moździerzu

1. Umyte i oczyszczone pałki przyprawiamy przyprawami i odkładamy na bok.

2. Ryż wysypujemy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po dnie. Kroimy warzywa. Cebulę w piórka, cukinie w plastry a paprykę w paski i rozkładamy na wysypanym ryżu. Na rozłożone warzywa ścieramy tarką na dużych oczkach pół marchewki.

3. Całość zalewamy bulionem drobiowym (może być warzywny jak go zrobić znajdziecie tutaj) . Następnie na górę układamy wcześniej przyprawione pałki kurczaka.

4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 °C na 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie. Wtedy skórka nam się ładnie zarumieni.

Gotowe…. Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Exit mobile version