Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami i ryżem parabolicznym. Danie proste i szybkie do przygotowania a dzięki mieszance przypraw kurczak smakuje wyśmienicie. Idealne na szybki obiad lub kolację!
Czas przygotowania: 1’20 h
Ilość porcji: 4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 7-8 pałek z kurczaka
- 200 g ryżu parabolicznego
- 700 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1/2 dużej marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 majeranku
- 1/2 kminu rzymskiego
- 1/2 kolendry rozgniecionej w moździerzu

1. Umyte i oczyszczone pałki przyprawiamy przyprawami i odkładamy na bok.

2. Ryż wysypujemy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po dnie. Kroimy warzywa. Cebulę w piórka, cukinie w plastry a paprykę w paski i rozkładamy na wysypanym ryżu. Na rozłożone warzywa ścieramy tarką na dużych oczkach pół marchewki.

3. Całość zalewamy bulionem drobiowym (może być warzywny jak go zrobić znajdziecie tutaj) . Następnie na górę układamy wcześniej przyprawione pałki kurczaka.

4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 °C na 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie. Wtedy skórka nam się ładnie zarumieni.
Gotowe…. Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.