Domowe, szybkie i smaczne zapiekanki dla całej rodziny na trzy sposoby czyli polska, grecka i włoska.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI SOS:
- 400 g pokrojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI:
- 2 bagietki
- ser mozzarella
- kabanos
- ogórek kwaszony
- kukurydza
- cebula biała
- boczek wędzony
- ser parmezan
- szynka prosciutto cotto
- szuszone pomidory
- oliwki zielone
- ser gorgonzola
- rukola
- ser feta
- tuńczyk w oleju
- czerwona cebula
- czarne oliwki
1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka przekładamy pokrojone pomidory dodajemy sól, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje a sos zagęści.
W tym czasie możemy przygotować sobie resztę składników.
2. Pierwsza zapiekanka ,,Polska”bo tak ją nazywam składa się:
Bagietka posmarowana sosem i posypana startą mozzarellą. Następnie kabanosy w plastrach, boczek wędzony, cebula, papryka, ogórek i kukurydza.
Pierwsza gotowa;)
3. Druga ,,Włoska” składa się z: Naszego sosu na który ścieramy na tarce ser parmezan. Na to układamy synkę prosciutto, oliwki zielone, suszone pomidory a na góre kawałki sera gorgonzola.
4. Ostatnia to ,,Grecka” do której używamy sosu na który skruszamy w dłoniach ser feta. Dodajemy tuńczyka, czarne liwki i czerwoną cebulę.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 200°C na 10 minut.
Zapiekankę włoską po wyjęciu posypujemy rukolą. Smacznego:)
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie zapiekanek.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.