Zapiekanki na 3 sposoby

Domowe, szybkie i smaczne zapiekanki dla całej rodziny na trzy sposoby czyli polska, grecka i włoska.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI SOS:

  • 400 g pokrojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

SKŁADNIKI:

  • 2 bagietki
  • ser mozzarella
  • kabanos
  • ogórek kwaszony
  • kukurydza
  • cebula biała
  • boczek wędzony
  • ser parmezan
  • szynka prosciutto cotto
  • szuszone pomidory
  • oliwki zielone
  • ser gorgonzola
  • rukola
  • ser feta
  • tuńczyk w oleju
  • czerwona cebula
  • czarne oliwki

1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka przekładamy pokrojone pomidory dodajemy sól, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje a sos zagęści.

W tym czasie możemy przygotować sobie resztę składników.

2. Pierwsza zapiekanka ,,Polska”bo tak ją nazywam składa się:

Bagietka posmarowana sosem i posypana startą mozzarellą. Następnie kabanosy w plastrach, boczek wędzony, cebula, papryka, ogórek i kukurydza.

Pierwsza gotowa;)

3. Druga ,,Włoska” składa się z: Naszego sosu na który ścieramy na tarce ser parmezan. Na to układamy synkę prosciutto, oliwki zielone, suszone pomidory a na góre kawałki sera gorgonzola.

4. Ostatnia to ,,Grecka” do której używamy sosu na który skruszamy w dłoniach ser feta. Dodajemy tuńczyka, czarne liwki i czerwoną cebulę.

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 200°C na 10 minut.

Zapiekankę włoską po wyjęciu posypujemy rukolą. Smacznego:)

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie zapiekanek.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *