Zapiekanka ziemniaczana to idealne połączenie delikatnych ziemniaków, chrupiącego boczku i aromatycznego sosu beszamelowego. Dodatek szparagów nadaje jej wyjątkowego smaku, a zapieczony ser sprawia, że danie jest kremowe i sycące. Świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 3-5 osób
Wymiary blachy: 30x20cm
SKŁADNIKI:
- 1kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g zielonych szparagów
- 300 g boczku
- 200 g żółtego sera (np. gouda)
- papryka słodka
- 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SKŁADNIKI SOS BESZAMEL:
- 60g masła
- 60g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól

1. Ziemniaki kroimy w plasterki, szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek ok 2 minut. Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.

2. Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie smarujemy 1/3 sosu beszamel i posypujemy papryką. Na sos kładziemy 1/3 szparagów i boczeku. Całość posypujemy startum serem. Warstwy powtarzamy jeszce dwa razy.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Możemy udekorować posiekaną natka pietruszki. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.