Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Zapiekanka na białym talerzu na drewnianym blacie, w tle blacha z resztą zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana to idealne połączenie delikatnych ziemniaków, chrupiącego boczku i aromatycznego sosu beszamelowego. Dodatek szparagów nadaje jej wyjątkowego smaku, a zapieczony ser sprawia, że danie jest kremowe i sycące. Świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 3-5 osób

Wymiary blachy: 30x20cm

SKŁADNIKI:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g zielonych szparagów
  • 300 g boczku
  • 200 g żółtego sera (np. gouda)
  • papryka słodka
  • 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI SOS BESZAMEL:

  • 60g masła
  • 60g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
Zdjęcie przedstawia pokrojony boczek na drewnianej desce

1. Ziemniaki kroimy w plasterki, szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek ok 2 minut. Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.

Garnek z roztopionym masłem wymieszanym z mąką

2. Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie do zapiekania z warstwami ziemniaków, boczku, szparagów i sera, ułożonymi jedna na drugiej

3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie smarujemy 1/3 sosu beszamel i posypujemy papryką. Na sos kładziemy 1/3 szparagów i boczeku. Całość posypujemy startum serem. Warstwy powtarzamy jeszce dwa razy.

Gotowa do pieczenia zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem w naczyniu żaroodpornym.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Możemy udekorować posiekaną natka pietruszki. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...