Site icon

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 800g ziemniaków
  • 300g piersi z kurczaka
  • 100g sera gouda
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku

SKŁADNIKI SOS:

  • 500ml mleka
  • 7 łyżek masła
  • 7 łyżek mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś 30 minut. Następnie obieramy i kroimy w plastry.

2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni i podsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy do miękkości warzyw i zdejmujemy z ognia.

3. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę.
Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojone ziemniaki. Warstwę ziemniaków smarujemy połową sosu. Nakładamy kurczaka z warzywami i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwę jeszcz raz.

5. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku (termoobieg). Zapiekamy przez 40 minut.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube

Exit mobile version