Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 800g ziemniaków
- 300g piersi z kurczaka
- 100g sera gouda
- 1 por
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
SKŁADNIKI SOS:
- 500ml mleka
- 7 łyżek masła
- 7 łyżek mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś 30 minut. Następnie obieramy i kroimy w plastry.
2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni i podsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy do miękkości warzyw i zdejmujemy z ognia.
3. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę.
Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojone ziemniaki. Warstwę ziemniaków smarujemy połową sosu. Nakładamy kurczaka z warzywami i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwę jeszcz raz.
5. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku (termoobieg). Zapiekamy przez 40 minut.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube
Wygląda obłędnie….