Przepis na pyszną zapiekaną pierś kurczaka w sosie szpinakowo-śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, boczku i suszonych pomidorów. Rewelacyjny, szybki i łatwy przepis na obiad lub kolację.
Czas przygotowania : 50 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 800 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
- 40 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
1. Oczyszczoną pierś przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy paprykę słodką, chili, sok z cytryny i jeden starty czosnek. Mieszamy i smarujemy piersi z kurczaka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 35minut.
2. W czasie gdy pierś się piecze to robimy sos. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez chwilę. Teraz dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Z chwilą gdy szpinak przywiędnie dodajemy śmietanę oraz ser i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy mąkę oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na skwarki. Odsączamy z tłuszczu.
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.
4. Po tym czasie pierś już powinna kończyć pieczenie.
Wyciągamy z piekarnika i na każdą pierś nakładamy sos. Posypujemy na wierzch boczkiem i pomidorami.
Wstawiamy ponownie do piekarnika ale teraz już tylko na 5 minut.
5. Danie jest gotowe… Podawać możemy na różne sposoby, moim ulubionym jest makaron tagliatelle.
Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie piersi z kurczaka.