Zapiekana pierś kurczaka w sosie szpinakowo-śmietanowym

Przepis na pyszną zapiekaną pierś kurczaka w sosie szpinakowo-śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, boczku i suszonych pomidorów. Rewelacyjny, szybki i łatwy przepis na obiad lub kolację.

Czas przygotowania :  50 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 800 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 40 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

1. Oczyszczoną pierś przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy paprykę słodką, chili, sok z cytryny i jeden starty czosnek. Mieszamy i smarujemy piersi z kurczaka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 35minut.

2. W czasie gdy pierś się piecze to robimy sos. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez chwilę. Teraz dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Z chwilą gdy szpinak przywiędnie dodajemy śmietanę oraz ser i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy mąkę oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na skwarki. Odsączamy z tłuszczu.

Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.

4. Po tym czasie pierś już powinna kończyć pieczenie.

Wyciągamy z piekarnika i na każdą pierś nakładamy sos. Posypujemy na wierzch boczkiem i pomidorami.

Wstawiamy ponownie do piekarnika ale teraz już tylko na 5 minut.

5. Danie jest gotowe… Podawać możemy na różne sposoby, moim ulubionym jest makaron tagliatelle.

Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie piersi z kurczaka.

Please wait...

Dodaj komentarz