Propozycja na sałatkę warzywną do słoików z kapusty, ogórków i papryki. Smaczna idealnie pasuje jako dodatek do jesienno-zimowych obiadów i nie tylko.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 12 słoików – 720ml
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 3 kg kapusty białej
- 5 czerwonych papryk
- 1 kg ogórków
- 800 g marchwi
- 900 g cebuli
- 4 łyżki soli – do kapusty i ogórków
- 2 łyżki soli – do reszty warzyw
ZALEWA:
- 2,7 l wody
- 280 ml octu 10%
- 12 liści laurowych
- 24 ziarna ziela angielskiego
- 24 ziarna pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 10 łyżek cukru

1. Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plastry. Przekładamy do miski i zasypujemy 4 łyżkami soli. Odstawiamy na godzinę.

2. Do drugiej miski ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski. Zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.

3. Po godzinie odlewamy z warzyw wodę i łączymy je razem. Dokładnie mieszamy i napełniamy słoiki.

4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy zalewę do słoików. Przyprawy rozkładamy po równo w każdym słoiku.

5. Słoiki pasteryzujemy w garnku. Garnek wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut. Następnie słoiki wykładamy do góry dnem do ostygnięcia.
Gotowe… Smacznego 😉
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sałatki.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.