Warzywna sałatka obiadowa na zimę

Propozycja na sałatkę warzywną do słoików z kapusty, ogórków i papryki. Smaczna idealnie pasuje jako dodatek do jesienno-zimowych obiadów i nie tylko.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 12 słoików – 720ml

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 3 kg kapusty białej
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 kg ogórków
  • 800 g marchwi
  • 900 g cebuli
  • 4 łyżki soli – do kapusty i ogórków
  • 2 łyżki soli – do reszty warzyw

ZALEWA:

  • 2,7 l wody
  • 280 ml octu 10%
  • 12 liści laurowych
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 24 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 łyżek cukru

1. Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plastry. Przekładamy do miski i zasypujemy 4 łyżkami soli. Odstawiamy na godzinę.

2. Do drugiej miski ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski. Zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.

3. Po godzinie odlewamy z warzyw wodę i łączymy je razem. Dokładnie mieszamy i napełniamy słoiki.

4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy zalewę do słoików. Przyprawy rozkładamy po równo w każdym słoiku.

5. Słoiki pasteryzujemy w garnku. Garnek wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut. Następnie słoiki wykładamy do góry dnem do ostygnięcia.

Gotowe…

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sałatki.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *