Szukasz pomysłu na szybkie i sycące śniadanie? Tost z tuńczykiem i jajkiem to idealne rozwiązanie które przygotujesz w kilka minut. Prosty skład, dobre źródło białka i chrupiący efekt – ten tost sprawdzi się nie tylko rano, ale też jako szybka kolacja. Dodatek świeżych warzyw sprawia że danie jest lekkie, a jednocześnie pożywne. Jeśli lubisz jajka i tuńczyka, ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 kromki chleba tostowego
- 30g sera żółtego (np. mozzarella)
- 40g tuńczyka z puszki
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 3-4 plasterki pomidora
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- pieprz
- sól

1. Roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy na desce.

2. Patelnię delikatnie natłuszczamy olejem, wlewamy masę jajeczną i równomiernie ją rozprowadzamy. Na wierzch układamy tosty tak, aby lekko zanurzyły się w jajkach. Po chwili gdy jajka się zetną, delikatnie odwracamy całość na drugą stronę i posypujemy ziołami.

3. Brzegi jajek zawijamy do środka. Na jednej stronie tostów układamy ser, tuńczyka, cebulę, szczypiorek i pokrojone pomidorki. Zamykamy tosty lekko dociskając.

4. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, aż ser się rozpuści, a brzegi będą chrupiące. Tost z tuńczykiem i jajkiem jest już gotowy. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.