Tarta z owocami leśnymi

Tarta z jagodami i poziomkami to doskonałe połączenie kruchego ciasta, serka mascarpone i leśnych owoców.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: średnie

SKŁADNIKI NA TARTĘ:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2.5 łyżki cukru pudru
  • poziomki, jagody

1. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz masło ugniatamy. W międzyczasie dodajemy wodę oraz żółtko i wyrabiamy jednolitą masę. Wyrobione ciasto zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Blat lub stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek.

Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto dociskając do brzegów i dna. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 20-25 minut do zarumienienia.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy do uzyskania jednolitego kremu.

 Ostygnięte ciasto smarujemy kremem i przekładamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Please wait...

2 Comments on “Tarta z owocami leśnymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.