Tarta z jagodami i poziomkami to doskonałe połączenie kruchego ciasta, serka mascarpone i leśnych owoców.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: średnie
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2.5 łyżki cukru pudru
- poziomki, jagody

1. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz masło ugniatamy. W międzyczasie dodajemy wodę oraz żółtko i wyrabiamy jednolitą masę. Wyrobione ciasto zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Blat lub stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek.
Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto dociskając do brzegów i dna. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 20-25 minut do zarumienienia.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy do uzyskania jednolitego kremu.
Ostygnięte ciasto smarujemy kremem i przekładamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Pyszna tarta!
Wygląda apetycznie 🙂