Site icon

Tarta z mascarpone borówkami i malinami

Tarta z mascarpone borówkami i malinami

Tarta z owocami i mascarpone. Pyszne ciasto z borówkami i malinami które w ekspresowym tempie znika.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI NA TARTĘ:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki, maliny

1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli oraz masło i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, 3 łyżki wody i ugniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane nawijamy na wałek.

Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto dociskając do brzegów i dna.

3. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 20-25 minut do zarumienienia.

4. Przygotowanie kremu.

Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy do uzyskania jednolitego kremu. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

5. Ostygnięte ciasto smarujemy kremem i przekładamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version